ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ.

9 Ιουνίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ-ΒΑΘΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ.ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΠΡΟΧΕΙΡΟΔΟΥΛΙΑ.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ –ΒΑΘΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΔΟΥΛΕΙΑΣ

Ας μου επιτραπεί να πω εξαρχής ότι με πολύ σκεπτικισμό παρακολουθώ την ευκολία με την οποία γράφονται ,άρθρα και γίνονται αναφορές, επιδερμικά καλύπτοντας το θέμα η ακόμη και από ανθρώπους η οποίοι το γνωρίζουν μόνο εγκυκλοπαιδικά.
Επιθυμώ την αναφορά αυτή να την διαβάσουν πολίτες του Νομού μας ,της πόλης μας, οι οποίοι ,καταλαβαίνουν απλά ελληνικά και δεν θέλουν η δεν μπορούν να κάνουν υπέρβαση στην πραγματικότητα που ζουν , η οποία είναι σκληρή και καθημερινή ,επιθυμώ δηλ. ως πολίτης να πω σε κάποιους που θέλουν να έχουν άποψη ότι πρέπει πρώτα να την διαμορφώσουν και κατόπιν να την εκφράσουν γιατί εκτίθενται ως «ξερόλες».
Γράφουμε πολύπλοκα ,γράφουμε με επιστημονικούς όρους, αναφερόμαστε σε μελέτες έχουμε θέσεις που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα, με στόμφο πχ λέει αρθρογράφος στην στήλη «Αποχρώσεις», ότι πέτυχε ο Καποδίστριας 1, η ακόμη την πιο προχωρημένη θέση ότι η νέα αντίληψη για τον δεύτερο σημαίνει ότι ο Ηπειρώτης θα μπορεί να διαχειρίζεται τον τόπο του.
Θέσεις όπως- απαιτείται διοικητική μεταρρύθμιση,- χρειάζεται νέα αυτό-διοικητική δομή,- για το καλό της οικονομίας,- για την συμμετοχή της κοινωνίας- για την ανάπτυξη του τόπου, -πρέπει να καταργηθούν τόσοι δήμοι, -πρέπει να καταργηθούν οι νομαρχίες πρέπει, πρέπει, πρέπει,……………. Γενικόλογες αναφορές και κορόνες χωρίς να είμαστε συγκεκριμένοι για πιο λόγο πρέπει να προχωρήσει η νέα ενοποίηση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν υπαρκτοί σοβαροί λόγοι..
Με συντομία θα αναφερθούμε κατά την γνώμη μου πάντα στο τι δεν πρέπει αυτή η μεταρρύθμιση να κάνει και η αναφορά μου αυτή προκύπτει από την δυσάρεστη εμπειρία μου ως πρόεδρος ΤΔ σε Καποδιστριακό Δήμο του Νομού.
• Δεν πρέπει να γίνει μια δεύτερη «τσουβαλοποίηση» όπως έγινε με τον Καποδίστρια Ι.
• Δεν πρέπει να ξανά θεωρήσει η πολιτεία ότι θα ενώσει «κοπάδια ζώων» αλλά κοινωνικά σύνολα με ιδιαιτερότητες οικονομικές πολιτιστικές αναπτυξιακές κοκ .
• Δεν πρέπει να συγχέουμε την ανάπτυξη και μάλιστα την οικονομική με διαδικασίες που στον πρώτο βαθμό ενοποίησης απέτυχαν παταγωδώς..
• Δεν πρέπει να μεγαλώσουμε διοικητικά τους Δήμους χωρίς να φροντίσει ο Νομοθέτης με συγκεκριμένο τρόπο να προσδιορίσει το τι θα κάνει ο νέος Δήμος πως θα το κάνει και με τι πόρους και μέσα θα το πραγματοποιήσει επιτέλους με σαφήνεια όμως γιατί τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης έτσι όπως κατάντησε είναι σαφή και ευδιάκριτα. .
• Δεν πρέπει ο νέος Δήμος να μην μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στα στοιχειώδη αυτά δηλ. που έκανε η παλιά κοινότητα.
• Δεν πρέπει ο νέος δήμος να μην έχει από την σύστασή του συγκεκριμένη διοικητική και οργανωτική δομή & υπηρεσίες όχι στα χαρτιά αλλά σε προσωπικό δηλαδή με απλά λόγια πρέπει να έχει υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους ,οργανωμένη οικονομική υπηρεσία , υπαλλήλους καθαριότητας κι εργάτες ,να μπορεί δηλαδή να ανταποκρίνεται στα στοιχειωδώς αναγκαία προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.
• Δεν πρέπει να μεγαλώσουμε και να ενισχύσουμε αυτό το τερατούργημα που δημιούργησε ο Καποδίστριας Ι, όσον αφορά την κακοδιαχείριση, τις ατασθαλίες , και τον οχαδερφισμό που επικρατεί κατά κοινή ομολογία στους χώρους των δημαρχείων.
• Δεν πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν νέα έσοδα για νέες η μεγαλύτερες αρμοδιότητες αλλά το ουσιαστικό είναι να συγκεκριμενοποιηθούν οι τρόποι δράσης όσον αφορά τα έξοδα και τις δαπάνες .
• Δεν πρέπει oi Δημοτικές αρχές , εργαλεία ανάπτυξης όπως ο Θησέας η άλλα όπως οι ΚΑΠ η ακόμη η ΣΑΤΑ, αντί να προωθούν εκείνα τα έργα που θα αποτελέσουν υφαλτήριο της όποιας ανάπτυξης ,να κάνουν παιχνίδια με εφτάρια (εργάκια δηλ.αξιας 7.000,00 ευρώ με φπα),κι έτσι να διαχέεται η μιζέρια η ατασθαλία και κοντόφθαλμη άποψη πολλών Δημοτικών Αρχών και η άποψη στα ΜΜΕ ότι κάτι κάνουν.
• Δεν πρέπει να πάμε σε αναδιοργάνωση χωρίς ουσιαστικό κι αποφασιστικό έλεγχο των δρώμενων των δημάρχων, σήμερα η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη εντελώς ,δηλαδή με απλά λόγια ο Δήμαρχος ενεργεί όπως εκείνος φρονεί χωρίς κανένα ενδοιασμό ότι κάποιος τέλος πάντων θα τον ανακαλέσει στην τάξη ,ακόμη κι όταν εξόφθαλμα κάποιος ενεργεί όχι ως υπεύθυνος δήμαρχος αλλά ως ιδιώτης ….
• Δεν πρέπει σε αυτή την αναδιοργάνωση της χώρας να μην λάβουν σοβαρά οι ιθύνοντες την προβληματική που γεννήθηκε από την ανεπάρκεια της αυστηρότητας τήρησης του κώδικα.
• Δεν πρέπει να θεωρήσουμε πανάκεια ότι ν νέα δομή θα λύσει ως δια μαγείας τα θέματα αν δεν δει η πολιτεία όχι το τι επιλύθηκε αλλά αυτά που έμειναν ως χρονίζοντα και δυστυχώς είναι πολλά και δυσεπίλυτα καθότι κατά την άποψη μου δεν εξαρτώνται μόνο από κονδύλια αλλά από την μη συγκεκριμενοποίηση της δουλειάς και την κακή οργάνωση αλλά πολλές φορές και από την έλλειψη φαντασίας για τα δημοτικά πράγματα και τις τοπικές κοινωνίες
Επειδή αυτή μου η αναφορά, θα μπορούσε να έχει τον χαρακτήρα και την υφή των άρθρων μεγαλόσχημων αλλά άσχετων τις περισσότερες φορές με τα πραγματικά προβλήματα προτιμώ να έχει απλή μορφή κειμένου για να διαβαστεί και να προκαλέσει κάποιο προβληματισμό.
Γράφουν λίγοι σήμερα και αναφέρονται πολλοί στο συγκεκριμένο ζήτημα άνθρωποι που ενδεχομένως γνωρίζουν να λένε καλά τον καιρό στην τηλεόραση η να κάνουν ενέσεις σε ασθενείς ,δεν γνωρίζουν όμως το τι συμβαίνει σε αυτούς τους οίκους που λέγονται Δημαρχεία .
Με το να ισχυριζόμαστε λοιπόν ότι χρειάζεται Καποδίστριας 2 αλλά να μην εξηγούμε κι αιτιολογούμε το γιατί ,και το τι πάμε να διορθώσουμε και να αναπτύξουμε πέρα από την καραμέλα που έχει να κάνει γενικώς με την οικονομική ανάπτυξη θεωρώ ότι είναι ανώφελο κι εξαιρετικά επικίνδυνο να μείνουμε μόνο στα λεχθέντα και σχεδιασθέντα των μακρινών μας συγγενών και τεχνοκρατών που τα θέματα τα γνωρίζουν μόνο αριθμητικά και εξ αποστάσεως.
Επειδή με προσβάλει εμένα αλλά και πολύ κόσμο που βιώνουν στο πετσί τους την προβληματική του πρώτου Καποδίστρια η ανέξοδη και άσχετη πολλές φορές «μπουρδορολογία» βρίσκει πολύ κόσμο μη σύμφωνο και ανήσυχο το γεγονός μην τυχόν πάλι πρόχειρα και με άλλα κριτήρια θεωρήσουμε ότι με το να ενώσουν δυο δήμοι την μιζέρια τους θα προκαλέσουν ανάπτυξη.


Υ.Γ. Η παραπάνω αναφορά έχει να κάνει μόνο με την αναδιοργάνωση των Δήμων και δεν γίνεται καμία αναφορά στην κατάργηση των Νομαρχιών που διαφωνώ κάθετα ,όμως την διαφωνία μου θα την αναπτύξω επιχειρηματολογώντας κι όχι γενικά κι αόριστα βασιζόμενος στην πραγματικότητα κυρίως την τοπική .
Υ.Γ Η παραπάνω αναφορά ξεχωρίζει με σαφήνεια Δήμους και Δημοτικές Αρχές που παρουσίασαν στα πλαίσια του Καποδίστρια Ι σημαντικό εργο.

ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΔ ΠΥΡΓΟΥ-ΚΟΝΙΤΣΑΣ