ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ.

25 Ιουνίου 2010

Σ Τ Α Σ Ι Μ Ο Π Λ Η Θ Ω Ρ Ι Σ Μ Ο Σ.




Σ Τ Α Σ Ι Μ Ο Π Λ Η Θ Ω Ρ Ι Σ Μ Ο Σ

(Ελπίζω να μην αποτελέσει την καθοριστική καμπή αυτή η κρίση του Στασιμοπληθωρισμού για την οικονομία του Δυτικού κόσμου.Σάκης Καράγιωργας 1981-παραδόσεις ΠΑΣΠΕ)


Πριν από 28 χρόνια ακριβώς τέτοιες μέρες, δηλαδή τέλη Νοέμβρη του 1981, και μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών επιστημών των Αθηνών ο Αείμνηστος Καθηγητής οικονομίας Σάκης Καράγιωργας θα έκανε εισήγηση με θέμα «Το επικίνδυνο και μη εξηγήσιμο σύγχρονο φαινόμενο στην Ελληνική και όχι μόνο οικονομία του Στασιμοπληθωρισμού».
Όλες του οι παραδόσεις είχαν εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον την βραδιά εκείνη όμως το σύνολο των καθηγητών της Σχολής τιμούσαν με την παρουσία τους τον Σάκη Καράγιωργα στην πρώτη σοβαρή ίσως μεταπολιτευτικά αναφορά στην προβληματική που είχε αρχίσει να διαφαίνεται και που ταλανίζει ακόμη σήμερα την ελληνική οικονομία με μεγαλύτερη ένταση.
Είχε πει εκείνο το βράδυ ότι πρόκειται για μια διαταραχή της οικονομίας γενικότερα και ότι αν δεν κατορθώσουν οι οικονομολόγοι να ανακαλύψουν τα αίτια αυτής της διαταραχής σε διάστημα το πολύ δέκα χρόνων τότε ίσως αποδειχθεί ο Στασιμοπληθωρισμός, η μοιραία κρίση του οικονομικού συστήματος.
Παρουσιάστηκε το θέμα με απλά λόγια με σύγχρονη σκέψη με τεκμηριωμένη επιστημονικά άποψη, ότι Στασιμοπληθωρισμός σημαίνει παρατεταμένη παρουσία στην οικονομία ανεργίας και πληθωρισμού.
Τελειώνοντας την εισήγησή του αργά το βράδυ είπε «Εφόσον δεν έχουν αποκαλυφθεί τα αίτια που προκαλούν τον Στασιμοπληθωρισμό δεν μπορούμε να ξέρουμε με τι είδους μέτρα θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί».


Μετά από 28 χρόνια είναι αυτό το ίδιο φαινόμενο που οι διάφορες πολιτικές προσπαθούν να επιλύσουν χωρίς όμως να εντοπίζουν ακόμη τα αίτιά του.
Ο Στασιμοπληθωρισμός παραμένει σήμερα ιδιαίτερα όχι μόνο το μέγιστο πρόβλημα αλλά και η γεννησιουργός αιτία άλλων δυσκαμψιών και παρενεργειών στην οικονομία μας, είναι το μέγιστο πρόβλημα.
Μη γνωρίζοντας ακόμη σήμερα τα αίτια του, δημιουργήθηκαν προβληματικές σε όλα σχεδόν τα οικονομικά μεγέθη της Ελληνικής Οικονομίας, τα οποία δεν χρειάζεται να απαριθμήσουμε γιατί δεν ωφελεί σε τίποτα το να αναφερόμαστε σε ονοματολογίες που κουράζουν και δεν εξηγούν σε καμία των περιπτώσεων το ζητούμενο.
Κύριο χαρακτηριστικό του Στασιμοπληθωρισμού ήταν και είναι η ταυτόχρονη και ταυτόσημη μεταβολή του πληθωρισμού (δηλαδή της συνεχούς αύξησης των τιμών),και της ανεργίας, και όχι μόνο μπορεί να συνυπάρχουν αλλά και να αυξάνονται ταυτόχρονα, φαινόμενο που στην οικονομική θεωρία του Δυτικού κόσμου προκάλεσε τόσο αμηχανία όσο και αδυναμία αφενός στην θεώρηση αφετέρου στην πρακτική, έως τότε , μια κυβέρνηση μπορούσε με διάφορα οικονομικά μέτρα και πολιτικές να επιλέξει ανεργία η πληθωρισμό δηλ.με ορισμένα οικονομικά εργαλεία ήταν δυνατόν να μειώσει τον πληθωρισμό με κόστος την αύξηση της ανεργίας, η αντίστροφα μπορούσε να μειώσει την ανεργία αυξάνοντας τον πληθωρισμό, ήταν τα μεγέθη αυτά αντιστρόφως ανάλογα και πεπατημενες οι πολιτικές για την
Σήμερα αυτά τα δύο μεγέθη η ανεργία και ο πληθωρισμός από την μια έχουν σχεδόν εκτροχιάσει το σύνολο των οικονομικών μεγεθών, και από την άλλη τείνουν να εκτροχιάσουν και την ελληνική κοινωνία και συνοχή αυτής.
Σήμερα 30 χρόνια μετά από την χαλαρή τότε εμφάνιση του Στασιμοπληθωρισμού (το 1965 πρωτοεμφανίστηκαν οι δυσλειτουργίες) δεν έγινε κατορθωτό να αποκαλυφτούν οι αιτίες με συνέπεια απλά και μόνο τα οικονομικά επιτελεία να τις φαντάζονται, να παίρνουν μέτρα να διορθώσουν το χ μέγεθος και να προκαλείται ανωμαλία σε μια σειρά από άλλα .
Αυτό σήμερα είναι εμφανές, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Αυτό χτες και σήμερα δημιουργεί τον πειραματισμό με διάφορα οικονομικά μέτρα τα οποία όμως ιδιαιτέρως την Ελληνική Οικονομία και κατά συνέπεια την Ελληνική Κοινωνία την έφεραν στην γνωστή σε όλους μας κατάσταση.
Ο Στασιμοπληθωρισμός φαίνεται χρόνια τώρα ότι δύσκολα θα αντιμετωπιστεί, και βέβαια έως ότου δοθούν πειστικές κατευθυντήριες γραμμές από τους οικονομολόγους, θα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο η ελληνική οικονομία να μην γνωρίζει όπως π.χ σήμερα προς τα πού κινείται το κάθε οικονομικό μέγεθος πέρα από την ανεργία και τον πληθωρισμό που έχουν ανοδικό πρόσημο.
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρότερο από την εύκολη χρήση του όρου ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Αυτό ακούγεται από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους χρόνια τώρα, και συνεχώς τα οικονομικά μεγέθη δημιουργούν ανελαστικότητες και δυσλειτουργίες τέτοιες που με πολιτικές κυρίως και όχι οικονομικά μέτρα γίνεται προσπάθεια επιβίωσης και όχι ίασης της κατάστασης.
Βέβαια αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει η γνώση του τι προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ύφεση και ταυτόχρονα πληθωριστικές τάσεις,(γίνεται αναφορά στην πραγματικότητα και όχι σε αυτό που περιγράφεται συνήθως στα ΜΜΕ δηλ.σε εικονική πραγματικότητα ).
Την προβληματική αυτή την βιώνουμε όλοι μας, η σχεδόν όλοι μας, και είναι απόρροια του φαινομένου που ονομάστηκε Στασιμοπληθωρισμός, δεκάδες δε υπουργοί οικονομικών από το 1981 έως σήμερα προσπάθησαν ανεπιτυχώς κατά την κρατούσα άποψη να δώσουν βιώσιμες και σταθερές λύσεις, κατάφεραν δυστυχώς πρόσκαιρες και παροδικές λύσεις.
Αξιωματούχοι και διάφορα στελέχη αρέσκονται αλλά και επιδιώκουν ενίοτε κουβέντα περί της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, γύρω από το τι παρέδωσε και το τι παρέλαβε η νέα από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Πάει πολύ πίσω όμως και είναι αρκετά σύνθετο και πολύπλοκο το θέμα τόσο που εξαιρετικής εμβέλειας οικονομολόγοι υπουργοί των οικονομικών να παραμένουν στην καταγραφή και να επιλύουν τρόπον τινά το ζήτημα πολιτικά, με την έννοια της προσωρινής αποσπασματικής και με μικρό πολιτικό κόστος λύσης.
Πόσο μπροστά ακόμη θα πάει αυτή η δυσλειτουργία του οικονομικού μας συστήματος ,η ακόμη πιο ορθά της οικονομίας της αγοράς, γιατί στην ουσία πρόκειται για μια παρατεταμένη ανωμαλία και θέτει σε αμφιβολία ακόμη και τις αρχές της οικονομικής μας θεωρίας πάνω στην οποία στηρίζεται η και η ελληνική οικονομία και οικονομικό μας σύστημα.
Είναι βέβαια ανησυχητικό για την χώρα μας. το ότι επί τόσα χρόνια το καρκίνωμα του Στασιμοπληθωρισμού, παραμένει με τα ίδια χαρακτηριστικά και ενίοτε όπως π.χ σήμερα να έχει δημιουργήσει χαώδη κατάσταση σε όλα τα οικονομικά μεγέθη.
Είναι βέβαια πιο ανησυχητικό το ότι σήμερα φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και οι προτάσεις για την οποιαδήποτε ανάταξη οικονομικών μεγεθών δείχνει ότι γίνονται αβασάνιστα για τούτο αποσύρονται και με τόση ευκολία.
Είναι φυσικό ότι αν με την ίδια λογική συνεχίσουμε θα φτάσουμε με βεβαιότητα εκεί που ο Καθηγητής Καράγιωργας είχε επισημάνει ότι φτάνει ένα κράτος όταν χρησιμοποιεί λάθος ανθρώπους σε λάθος θέσεις ,και πολιτικές κοντόφθαλμες για να λύσουν μακροχρόνια θέματα όπως είναι αυτό του Στασιμοπληθωρισμού δηλ. στο απόλυτο τέλμα….

(Η παραπάνω αναφορά στερείται εσκεμμένα θέσεων και προτάσεων καθότι σκιαγραφεί με απλό τρόπο το ζήτημα. Γίνεται απλή αναφορά στην κατά την κοινή θέση σοβαρότερη δυσλειτουργία του οικονομικού τοπίου και σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι επιστημονική ανάλυση .)

ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ
Προέδρου Τοπ.διαμ.Πύργου

Γιάννενα 2009-11-27